torsdag 30 juli 2009

Inlagd gurka!

Nu är vi hemma igen från vår resa till Västervik. Tillbaka i verkligheten. Regn, rusk och plugg. Och idag har jag ägnat eftermiddagen åt att lägga in västeråsgurka efter ett ungerskt recept.

Man börjar med att sterilisera glasburkarna som gurkorna ska vara i. Sedan kokar man upp den här vätskan. Den innehåller vatten, salt, socker, hela svartpepparkorn, gula senapsfrön, dill, lagerblad, äppelcidervinäger och skivor av pepparrot.

Medan vätskan kokar tvättar man gurkorna och lägger dem i de steriliserade burkarna.

Man häller sedan vätskan över gurkorna för att sedan hälla tillbaka den i kastrullen och koka upp den igen. Ännu en gång häller man den kokande vätskan över gurkorna och lägger på en knivsudd med konserveringsmedel i varje burk och sätter på locket. Att man häller över vätskan och sedan kokar upp den igen och häller över igen är för att döda eventuella bakterier. När detta är klart lägger man burken i en kastrull med vatten och låter vattentemperaturen komma upp till ca. 90 grader och ånga och småputtra lite. Detta gör man så att luftbubblor skall pressas ut och att den kvarvarande luften i burken skall steriliseras. Man låter burken vara i vattnet i 20-30 minuter.
KLART! Nu låter man det hela svalna och lägger burkarna på en sval plats. Man får vänta ca. 2 veckor innan de kan ätas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar